werking zonnepanelen

Alles over de werking van zonnepanelen

Je ziet steeds vaker zonnepanelen op daken liggen. Dat is om een goede reden. Zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker omdat de kosten voor energie oplopen. Het is wel belangrijk dat je alles weet over zonnepanelen. Lees over de zonnepanelen levensduur op Solarite.nl. Neem ook in dit artikel door hoe de werking van zonnepanelen eigenlijk in elkaar zit. 

Zo werken zonnepanelen

Zoals je op Solarite kan zien, zijn de zonnepanelen opgebouwd uit zonnecellen. Dit is vaak een cel van twee laagjes silicium. De zonnecellen wekken dan gelijkstroom op. Die kan je via kabels van panelen naar de omvormer laten lopen. De omvormer pakt deze stroom op en zorgt dat dit wordt omgevormd in de stroom die bruikbaar is in huis. Dit noemen we wisselstroom.

Hoe zit het met bewolking?

Omdat het vaak bewolkt is in Nederland, lijkt het misschien dat zonnepanelen minder interessant zijn. Het is echter het zonlicht dat stroom opwekt. Wanneer er dus daglicht is, dan zal er stroom worden opgewekt door de zonnepanelen, ook wanneer het bewolkt is. Het is wel zo dat de mate waarin stroom wordt opgewekt natuurlijk verschilt bij stralend en bewolkt weer.

De werken van zonnepanelen in de avonduren

Zonnepanelen wekken in de avond en nacht geen stroom op, omdat er dan geen daglicht is. Wel is het steeds vaker zo dat er thuisbatterijen worden aangesloten. De grote hoeveelheid stroom die overdag wordt opgewekt is dan op te slaan om in de avonduren te gebruiken. Wanneer je dat doet, dan is de energieleverancier dus eigenlijk in het geheel niet meer nodig.

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen werken niet zo goed wanneer er veel schaduw op een dak valt. Dan wekken ze namelijk niets op omdat er geen licht op het paneel valt. Wanneer dit slechts voor een deel van het paneel geldt, dan kunnen ze nog wel interessant zijn. Het is dan slim om voor een parallel geschakeld systeem te kiezen. Daar zitten micro-omvormers in zodat alles afzonderlijk van elkaar werkt. Zo levert het allemaal toch nog iets op.

Hoe werkt het terugleveren?

Zonnepanelen wekken vaak meer op dan je verbruikt. Daarom bestaat er een salderingsregeling. Je kan dan opgewekte stroom wegstrepen tegen de stroom die je van de leverancier afneemt. Zo wordt je rekening lager. Het is wel zo dat deze regeling stap voor stap wordt afgebouwd.

De mate van besparing

De mate van besparing hangt van allerlei factoren af. Denk aan het verbruik, de ligging en de hellingshoek van het dak. Ook schaduw en obstakels spelen mee. Dit maakt veel verschil.