Hoe zorg je voor goede tuinberegening?

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met droogte en tuinberegening is dan de oplossing om ervoor te zorgen dat je tuin er toch mooi uit blijft zien. Nu zijn er verschillende manieren om dit op te pakken en de vraag is dan uiteraard: wat is de beste optie om voor te kiezen? Er is niet één beste manier van tuinberegening, wat de beste optie is, is afhankelijk van het soort tuin dat jij hebt en van hoe jij het aan wilt pakken. Het is daarom verstandig om je eerst in te lezen in de mogelijkheden, voordat je een keus maakt. Zo voorkom je dat je een beregeningssysteem kiest dat niet past bij jouw tuin en jouw beplanting!

Automatische tuinberegening

Als je wilt voorkomen dat je gazon of planten doodgaan door droogte, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om alles handmatig te beregenen. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van gieters of van een tuinslang en sproeit water waar nodig. Maar je kunt ook kiezen voor automatische tuinberegening door middel van een beregeningssysteem. Dat scheelt jou heel veel werk en tijd en dat is natuurlijk altijd prettig. Als je iedere dag alles handmatig moet doen, dan schiet dit ook niet bepaald op en daar heb je waarschijnlijk ook niet altijd tijd voor. Bovendien is dit ook niet altijd even effectief, je bereikt er vaak niet alle plekken mee. Zoek je een effectieve vorm van tuinberegening, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • tuinsproeiers
  • nevelsproeiers
  • pop-up sproeiers
  • druppelslangen

Niet ieder systeem is even geschikt voor iedere situatie. Het is dus van belang om te kijken wat het beste bij jou past. Tuinsproeiers hebben bijvoorbeeld een vrij harde straal. Voor de meeste beplanting en voor jouw gazon is dit geen enkel probleem en is dit een effectieve manier van beregenen. Maar kweek je kwetsbare planten? Dan kies je beter voor een andere vorm van tuinberegening.

Geschikt systeem voor iedere tuin

In het geval van kwetsbare beplanting, bijvoorbeeld groenteplantjes, kun je beter kiezen voor nevelsproeiers voor je tuinberegening. Deze sproeien het water niet, maar vernevelen het. Zo bootst het eigenlijk een heel lichte regenbui na. Dit systeem is bijvoorbeeld ook heel geschikt voor het gebruik in kassen. Het grote voordeel van pop-up sproeiers is dat deze verzinken in de grond als ze niet gebruikt worden. Je ziet ze normaal gesproken dus niet en ze doen daardoor geen afbreuk aan jouw zorgvuldig ingerichte tuin. Druppelslangen zijn eigenlijk flexibele waterslagen, vergelijkbaar met tuinslangen, waar kleine gaatjes in zitten. Deze vorm van tuinberegening komt direct bij de grond en dus niet op het blad van planten terecht. Zo komt het water het dichtst bij de wortels van alle beplanting. Nadeel hiervan is dat je heel veel meters slang nodig hebt bij een wat grotere tuin. De slangen kunnen zowel bovengronds als ondergronds aangebracht worden. Weet jij nog steeds niet goed waar jij het beste voor kunt kiezen? Neem dan contact op met de specialisten van waterwel. Zij bieden al deze systemen aan en kunnen jou uitstekend adviseren welke vorm van tuinberegening in jouw specifieke situatie de beste keus is!