Wanneer is een huis modern?

Wie de huizenmarkt een beetje kent, weet dat er allerlei soorten huizen te vinden zijn: klassiek maar ook modern. Klinkt eenvoudig, maar wat is een modern huis nou precies? Het blijkt dat er bij het ontwerpen van moderne huizen veel ruimte is voor eigen ideeën van de ontwerper en ‘modern’ daarmee een rekbaar begrip is. Dit is een fijn gegeven voor woningbezitters die hun eigen huis willen verkopen om zelf een nieuw huis te bouwen. Het is eenvoudiger dan je denkt om een huis te bouwen met een moderne, eigentijdse stijl die niet snel gedateerd raakt. Enkele ‘vaste’ kenmerken worden hier besproken.

Wat je vaak tegenkomt in een modern huis

Een modern huis wordt gekenmerkt door strakke lijnen. Dit betekent veelal rechte hoeken, weinig krommingen en weinig vloeiende lijnen. Daardoor wordt het ontwerp minder abstract en over het algemeen oogt dat wat ‘netter’. Daar staat wel tegenover dat de indeling van een modern huis vaak heel ruim en weids is, met kamers die niet door muren en deuren van elkaar afgesloten zijn. Vaak zijn de ruimtes met elkaar verbonden door openingen, waardoor het huis een meerdimensionaal karakter krijgt en dus groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Veel mensen ervaren dit als prettig omdat het een vrij gevoel geeft. Ook grote raampartijen, met veel licht en ook weer ruimtelijkheid als effect, doen het erg goed in een modern huis en zijn er dan ook vaak te vinden. Een huis bouwen is geen kleinigheid en vereist de juiste kennis en ervaring.

Wat betekent ‘modern’ nou eigenlijk?

Zoals eerder gezegd is het woord ‘modern’ een lastig te definiëren begrip. Het heeft namelijk allerlei connotaties: politieke, culturele, kunstzinnige, maatschappelijke. Modern duidt over het algemeen een set aan ontwikkelingen aan die de mensheid door de eeuwen heen, met name in het latere deel van de negentiende eeuw, heeft doorgemaakt. Daarbij valt te denken aan de komst van de fabriek en – als toonbeeld van technologische vooruitgang – de komst van de stoomtrein. Deze reed in Nederland voor het eerst tussen Amsterdam en Haarlem, in 1839. Van ‘industrie’ is in moderne huizen vaak ook nog wat te vinden. In sommige huizen wordt veel gewerkt met meubels van staal, industrieel ogende lampen die je vroeger ook in fabrieken zag en kale muren van baksteen. Soms fungeren zelfs houten opslagkisten als krukjes of ander meubelstuk in huizen.