airco

Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airco?

De capaciteit van een airco, of dat nu een mobiele of vaste installatie is, wordt uitgedrukt in btu. Aan de hand van het aantal btu kun je bepalen of deze airco geschikt is voor de ruimte waar je hem zou willen plaatsen. Dit hangt af van het aantal kubieke meters van deze ruimte. Let op: dus niet de vierkante meters, ook de hoogte van een kamer speelt immers een rol. Een mobiele airco 12000 btu is bijvoorbeeld geschikt voor een wat grotere ruimte. Een kamer van zo’n 50 vierkante meter kan worden gekoeld of verwarmd met een airco die een vermogen heeft van 9000 btu. Je kunt de koelcapaciteit die nodig is zelf berekenen, maar er zijn online ook handige staatjes te vinden waarin een richtlijn wordt gegeven. En anders kan de leverancier van je airco daar vast wel informatie en advies over geven. 

Wat kost een mobiele airco?

De prijs van een airco hangt onder andere af van het aantal btu dat het apparaat levert. Daarnaast kun je besparen op de aankoopprijs door gebruik te maken van een mobiele airco aanbieding. Dan ben je natuurlijk voordeliger uit. Het is dan ook zeker aan te raden om prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je kunt de aanschaf van een airco overigens een beetje terugverdienen omdat je er ook je woonkamer mee kunt verwarmen in de winter. Dat is vaak goedkoper dan een cv ketel op gas. 

Het voordeel van een mobiele airco

Het voordeel van een mobiele airco is natuurlijk dat deze verplaatst kan worden. Niet dat het een apparaat is dat je ‘even’ een paar trappen op sjouwt. Maar het kan aantrekkelijk zijn om in de zomer als het buiten tropisch warm is de airco op de bovenverdieping te plaatsen. Hier wordt het warmer dan beneden omdat warme lucht nu eenmaal stijgt. Als je de lucht een beetje kunt koelen dan komt dat waarschijnlijk je nachtrust ten goede. 

Meer comfort met een mobiele airco

Het is niet zo gek dat steeds meer huishoudens kiezen voor een mobiele airco. Ze zien vaak bij anderen hoe fijn dit is en hoe aangenaam het klimaat in huis is. Het is een investering waar je veel plezier van kunt hebben. Houd er rekening mee dat airco’s in de zomer vaak uitverkocht zijn. In de winter zijn ze vaak ook goedkoper omdat aankoop dan minder voor de hand ligt. Hier kun je je voordeel mee doen.